Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Ο «καθρέφτης της Ευρώπης» και η πλούσια από την Ερέτρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το χάλκινο κάλυμμα του καθρέφτη
To Αθέατο Μουσείο αποδεικνύεται ανθεκτική και ερεθιστική για το κοινό δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ας τη θυμίσουμε. Κάθε δύο μήνες το μουσείο βγάζει από τις αποθήκες του και παρουσιάζει μια άγνωστη αρχαιότητα. Και αφηγείται την ιστορία της.
Ετσι, μετά το «δαχτυλίδι του Θησέα», την «Αιγύπτια γάτα Μίου» και την «Αρτεμη από τη θάλασσα», το Αθέατο Μουσείο φιλοξενεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου τον «καθρέφτη της Ευρώπης».
Αναπαράσταση χρήσης κατόπτρου (σχέδιο Νεκταρία Ρουμελιώτου)
Πρόκειται για το χάλκινο κάτοπτρο των αρχών του 4ου αι. π.Χ., που ανακαλύφθηκε σε τάφο πλούσιας γυναίκας της αρχαίας Ερέτριας και φέρει στην επιφάνεια του καλύμματός του τη θαυμάσια παράσταση της Ευρώπης πάνω στον ταύρο. Ο «καθρέφτης της Ευρώπης» εκτίθεται στην «αίθουσα του βωμού» (αίθ. 34) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Γίνονται και ειδικές ξεναγήσεις, οι αμέσως επόμενες είναι στις 16, 23 και 30 Αυγούστου και στις 20 Σεπτεμβρίου (ημέρα Κυριακή), πάντα στις 13.00. Αρχαιολόγοι του μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την αρπαγή της Ευρώπης από τον ερωτευμένο Δία, για τη μοίρα της ίδιας και των παιδιών της στον αρχαιοελληνικό μύθο, καθώς και για όλα εκείνα τα ευρήματα που περιμένουν τη σειρά τους για να αναδυθούν από την ασφαλή τους αφάνεια στο φως.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Τηλ. επικοινωνίας: 213 214 4891.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.