Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Tο Ανασκαφικό Έργο της ΙΑ’ Εφορειας Αρχαιοτήτων για το 2000 – 2010 και της 23η Eφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

του Αντρέα Κόλλια
Κατά τα έτη 2000-2010, στην περιοχή ελέγχου της ΙΑ΄ ΕΠΚΑ, που είναι το νησί της Εύβοιας, πραγματοποιήθηκαν παρακολουθήσεις έργων κοινής ωφέλειας (διανοίξεις οδών – βελτιώσεις, έργα ύδρευσης -αποχέτευσης, Φυσικό Αέριο κ.ά.), πολυάριθμες σωστικές ανασκαφές σε οικόπεδα ιδιωτών, εκτεταμένες ανασκαφές.
Επίσης, συστηματική έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αμάρυνθο, σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, σε αναζήτηση του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδας.
Ερέτρια
Σωστικές ανασκαφές διενεργήθηκαν στην περιοχή της οδού Γλαυκίππου Διονυσίου (βόρεια της αρχαίας αγοράς), στην ευρύτερη περιοχή του Ισείου – Παραβουνιώτισσας (οικ. Μ. Παναγιάρη), στην περιοχή του κρυφού λιμένα (οικόπεδα οικογένειας Κιάκη) και στην οδό Τιμοκράτους Φανοκλέους (έναντι Μουσείου) – οικόπεδο Γερακίνη και έφεραν στο φως: α) ενδιαφέρον βοτσαλωτό δάπεδο με αντωπούς γρυπολέοντες (οικ. Μ. Παναγιάρη), β) οικιστικά λείψανα της κλασικής – ελληνιστικής περιόδου και γ) τμήμα του τείχους της πόλης με θησαυρό από αργυρά νομίσματα (οικόπεδα οικογένειας Κιάκη).
Κατά την παρακολούθηση του έργου: «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Ερέτριας» αποκαλύφθηκε μεγάλο τμήμα λουτρικής εγκατάστασης με βοτσαλωτό δάπεδο (οδός Γλαυκίππου Διονυσίου), το οποίο συντηρήθηκε
in situ.
Αμάρυνθος – Γύρος
Στο οικόπεδο φερόμενης ιδιοκτησίας Σ. Σιλκιτζόγλου (έναντι λόφου Παλαιοχώρας) ήλθαν στο φως οικιστικά λείψανα πρωτοελλαδικής περιόδου, καθώς επίσης και λακκοειδής τάφος της υστεροελλαδικής II περιόδου.
Εξίσου εξαιρετικές είναι οι ανακαλύψεις της 23η Eφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας  από τη δημιουργία της έως τον Ιούνιο του 2006. 
Eρέτρια, θέση «Μαγούλα». Άποψη από Ν.
Ερέτρια
Θέση «Μαγούλα», Τμήμα Λ, οικόπεδο Δ. και Μ. Βλάμη (2007-2008). Το οικόπεδο είναι όμορο με τον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Παρασκευής, στον οποίο σώζεται κτίσμα, πιθανόν βασιλική, με αρχική φάση κατασκευής κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους από οικοδομικό υλικό σε β΄ χρήση, αλλά και με μεταγενέστερες μετασκευές. Η ανασκαφή απέδωσε 15 τοίχους, τρεις τάφους και κινητά ευρήματα, τα οποία μπορούν να χρονολογηθούν μέχρι τον 5ο/6ο αι. μ.Χ.
Η αποσπασματική εικόνα των ανεσκαμμένων τοίχων δεν επιτρέπει ταυτίσεις κτηρίων, διαπιστώθηκε, ωστόσο, ομοιότητα στις τοιχοποιίες τους με αυτές των τοίχων στο χώρο της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, βρέθηκαν δύο υστερορωμαϊκές επιγραφές σε β΄ χρήση ως δομικό υλικό στους ανεσκαμμένους τοίχους. Οι τρεις τάφοι που αποκαλύφθηκαν ήταν καλυβίτες και περιείχαν παιδικές ταφές. Τα κινητά ευρήματα της ανασκαφής, τα οποία βρέθηκαν σε διαταραγμένα στρώματα, περιλαμβάνουν χρηστική κεραμική υστερορωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου, και τρία νομίσματα, τα οποία, μετά από τη συντήρησή τους, χρονολογούνται μεταξύ
3ου και 4ου αι. μ.Χ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακολουθήστε μας

Αναζητηση

Συνολικες προβολες σελιδας

Ο Καιρoς στην Ερετρια

Από το Blogger.